Франція викладе стратегію створення ядерної зброї після Брексіту

08.02.2020 Off By Chilli.Pepper

Франція, єдина ядерна держава Європейського Союзу після виходу Великобританії із блоку, у п’ятницю представить наміри з використання власного атомного арсеналу, як стримуючого чинника у все більш нестабільному світі, повідомляє spacewar.

Очікується, що президент Еммануель Макрон, у своєму виступі перед військовослужбовцями, що завершують навчання в Парижі, оголосить про відновлення нарощування потенціалу Франції, у той час як союзники по НАТО, які зазвичай споглядають на Сполучені Штати у ядерному протистоянні, турбуються про відступ Вашингтона від багатостороннього етапу.

У понеділок Макрон сказав, що його промова, з нетерпінням очікувана у військових колах, буде стосуватися інтересів інших європейських країн.

“Я зосереджуся на доктрині (французького стримування), а також на процедурах та способах, які я хочу запропонувати на цю тему нашим партнерам у найближчі місяці”, – сказав він під час візиту до Варшави.

Теорія стримування постулює, що країни, які мають ядерну зброю, рідше атакують одна одну через острах взаємного знищення, тобто зброя виступає гарантом миру.

Франція вважає ядерне стримування наріжним каменем своєї оборонної стратегії та остаточною гарантією її найважливіших інтересів.

Макрон вже погодився на високовартісну модернізацію атомного арсеналу Франції, стверджуючи у січні 2018 року, що «стримування є частиною нашої історії, частиною нашої оборонної стратегії, і залишиться такою».

Акт парламенту передбачає витратити близько 37 мільярдів євро (41 мільярд доларів) на утримання та модернізацію французького ядерного арсеналу з 2019 по 2025 рік – приблизно 12,5 відсотка загального оборонного бюджету за ці сім років.

Звернення Макрона у п’ятницю відбулось у момент високого занепокоєння у світі, яке відзначається зростанням напруженості між військовими державами, поширенням регіональних криз безпеки та втратою міжнародного контролю над озброєнням.

Росія та США минулого року відійшли від договору про ядерні сили середньої дальності (INF) радянських часів та звинуватили один одного у його припиненні.

Ця угода розглядалася як наріжний камінь глобальної безпеки, і її завершення викликає побоювання нової гонки озброєнь.

“Радіолокаційні відповіді”

Макрон минулого грудня заявив, що завершення договору означає, що “Франції, Німеччині та іншим європейським країнам зараз загрожують нові російські ракети”.

З того часу Вашингтон погрожував не продовжувати новий Російський договір про СНО з Росією, останню ключову ядерну угоду між колишніми ворогами у “холодній війні”.

Договір, термін дії якого завершується цього місяця, зобов’язав обидві сторони вдвічі зменшити кількість стратегічних ракетних установок для ядерних ракет та встановити новий режим перевірки.

Корентін Брустлєйн, директор дослідження Паризького інституту міжнародних відносин IFRI, заявив, що Європа завжди була сильним центром ядерного бачення Франції.

За його словами, було кілька спроб Франції налагодити діалог із європейськими партнерами по цій темі, «які ніколи не були успішними».

Однак “баланс змінюється, у тому числі в таких країнах, як Німеччина”, де громадська думка є глибоко антиядерною і ця тема залишається в основному табу, але “там, де ми бачимо нові позиції на рівні європейської стратегічної амбіції, яка повинна зростати”, Брустелін сказав.

Лише у понеділок старший член партії CDU канцлера Ангели Меркель висловився за те, щоб ЄС створив власну здатність до ядерного стримування.

Німеччина повинна “розглянути питання про співпрацю з Францією щодо ядерної зброї”, – сказав Йоганн Вадефул в інтерв’ю щоденнику “Тагеспігель”, і “слід бути готовим брати участь у ядерних силах стримування своїми можливостями та засобами”.

Для аналітика Бруно Тертраїса з науково-дослідного інституту ФРС, що дописує у The Washington Quarterly, поки що дискусії навряд чи призведуть до “європейської бомби” у найближчому майбутньому, “стійке почуття незахищеності та невпевненості щодо майбутнього гарантії безпеки США, ймовірно, сприятиме новій дискусії серед зацікавлених європейських країн щодо ядерного стримування “.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: