Дослідники стверджують у листі до ВООЗ, що коронавірус перебуває у повітрі

06.07.2020 0 By Chilli.Pepper

Група вчених опублікує відкритий лист до Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) найближчими днями з тривожним твердженням: Новий коронавірус знаходиться у повітрі і може перебувати у ньому досить довго і у достатній кількості, щоб заразити інших, повідомляє gizmodo.

У листі, про який повідомляли Los Angeles Times і New York Times, також нібито звинувачується ВООЗ у тому, що вони не опублікували відповідні попередження про ризик зараження коронавирусом через повітряну передачу. Вчені закликають агентство охорони здоров’я ООН переглянути свої рекомендації і планують опублікувати свій лист у розділі «Клінічні інфекційні захворювання».

Лист було підписано 239 дослідниками з 32 країн, який включає експертів з вірусології, аерозольної фізики, динаміки потоку, експозиції та епідеміології, медицини та будівельної інженерії, йдеться у прес-релізі технологічного університету Квінсленда.

У даний час ВООЗ та Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) попереджають лише про передачу від вдихання дрібних крапель, що утворюються, коли інфіковані люди кашляють, чхають або говорять, або від дотику до забрудненої поверхні, а потім торкаються очей, носа чи рота. У тимчасових вказівках щодо запобігання та контролю інфекцій, опублікованих 29 червня, ВООЗ стверджує, що передача через повітря може відбуватися, коли медичні працівники виконують медичні процедури, що продукують аерозолі, які є надзвичайно дрібними крапельками дихання.

Тим часом CDC заявив, що коронавірус, через дотик до заражених поверхонь, не є основним способом поширення вірусу.

Зрештою, за версією Los Angles Times, експерти стверджують, що це положення, яке попереджає про два типи передачі, ігнорує докази того, що передача повітрям також відіграє важливу роль у поширенні вірусу.

У листі вчені нібито висвітлюють багаторазові дослідження, які, за їх словами, демонструють, що аерозолі можуть зависати у повітрі тривалий час і плавати десятками метрів. Це робить погано провітрювані приміщення, автобуси та інші обмежені приміщення небезпечними, навіть якщо люди тримають рекомендовані відстані в 1,5-2 метри один від одного.

“Ми на 100 відсотків впевнені в цьому”, – заявила Los Angles Times одна з авторів листа Лідія Моравська.

Моравська – професор атмосферних наук, екологічної інженерії та екологічних наук і управління в Квінслендському технологічному університеті у Брісбені, Австралія.

“Численні органи охорони здоров’я на даний час зосереджуються на митті рук, підтримці соціальної дистанції та запобіжних засобах від крапель”, – заявила Моравська у прес-релізі. “Миття рук та соціальна дистанція є доречними, але, на їхню думку, недостатніми для захисту від вірусоносних респіраторних мікрокрапель, що виділяються у повітря інфікованими людьми».

Експерти, які говорили з Los Angeles Times, сказали, що повітряна передача, здається, є єдиним способом пояснити кілька подій “надпоширення”, включаючи зараження людей в ресторані у Китаї, які сиділи за окремими столами і членами хору в штаті Вашингтон, які задіяли запобіжні заходи, такі як використання дезінфікуючого засобу для рук і уникання обіймів або рукостискань під час репетиції. З 61 людини на репетиції хору 53 захворіли і двоє померли.

ВООЗ повідомила Los Angeles Times, що 239 дослідників засновували свої твердження на лабораторних експериментах, а не на польових даних. Доктор Бенедетто Аллегранці, експерт ВООЗ з профілактики інфекцій, сказала, що переважна більшість із групи більш ніж 30 міжнародних експертів, які консультують агентство ООН, «не вважали існуючі докази достатньо переконливими, щоб вважати повітряну передачу важливою роллю у розповсюдженні COVID. -19».

Аллегранзі сказав, що повітряна передача «призвела б до набагато більшій кількості випадків і ще більш швидкому поширенню вірусу».

Моравська сказала, що заходи щодо пом’якшення повітряної передачі включають забезпечення достатньої та ефективної вентиляції, такі як подача чистого зовнішнього повітря і мінімізація рециркуляції повітря, особливо у громадських будівлях, на робочих місцях, в школах, лікарнях і будинках престарілих. Ще один захід полягає у доповненні загальної вентиляції засобами контролю за інфекцією, включаючи місцеву витяжку, високоефективну фільтрацію повітря і бактерицидне ультрафіолетове випромінювання.

Крім того, Моравська також зазначила захід, з яким ми всі добре знайомі: уникайте переповненості, особливо у громадському транспорті та будинках.

«Вони практичні і можуть бути легко втілені в життя, і багато з них не є дорогими. Наприклад, прості кроки, такі як відкриття і дверей, і вікон, можуть різко збільшити швидкість потоку повітря у багатьох будинках», – сказала Моравська.

Хосе Хіменес, професор хімії і біохімії в Університеті Колорадо у Боулдері, сказав газеті Los Angeles Times, що ідея повітряної передачі не повинна лякати людей.

«Не схоже, що вірус змінився», – сказав Хіменес. «Ми гадаємо, що вірус передавався таким чином весь час, і знання про це допомагає захистити нас».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: