Дивна гігантська сфера знайдена в Боснії

17.04.2016 0 By Chilli.Pepper

Виявлення дивної гігантської сфери у боснійському лісі викликало суперечки після того, як дослідник оголосив, що вона може бути артефактом давньої цивілізації. Така цікава новина європейської архелогії цими вихідними.

Фото Боснійської сфери

Суад Кесерович очищає кам’яну кулю в селі Подунавльє недалеко від Завидовичі, Боснія і Герцеговина. 11 квітня 2016 року Кесерович стверджував, що кам’яна сфера має 3,30 метра в діаметрі і розрахункову вагу близько 35 тонн. (REUTERS / Дадо Рувіч)

За оцінками археолога Семіра Османагіча –  куля, що нагадує гігантське гарматне ядро і стирчить з насипу – може мати діаметр від 7 до майже 10 футів (2,13-3 м).

Забарвлення сфери передбачає високий вміст заліза, Османагіч каже, це означає, що сфера може важити більше 30 тонн.

Османагіч, суперечлива фігура в археологічному співтоваристві, говорить, що цей камінь-куля є одним з кількох поблизу міста під назвою Завидовичі, і що свого часу, їх було близько 80. Це новітнє відкриття може стати найбільшою такою сферою в Європі, говорить він.

кам'яка куля-сфераУ той час як Османагіч говорить, що сфера може бути справою рук древньої цивілізації, інші експерти вважають, що це лише результат природних процесів.

Боснійська сфера кличе до порівняння із кам’яними сферами в Коста-Ріці, які займають чотири ділянки і яким було надано позначення всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 2014 році, а також, як кажуть, вони стали натхненням для сцени у фільмі “Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега».

Костариканські сфери варіюються в діаметрі від 2 до більш ніж 8 футів (2,16-2,5 м). Їх “сенс, використання і виробництво в основному залишаються загадкою”, висловлюється ЮНЕСКО.

Боснійська сфераДжон Хупес, голова відділу антропології в Університеті штату Канзас і експерт по костаріканських сферах, розповів FoxNews.com в електронному листі, що на основі фотографій з Боснії, “сфера, про відкриття якої оголосив [Османагіч] виглядає як природне осідання “.

Він додав: “Тим не менше, немає жодних сумнівів в тому, що кам’яні сфери в Коста-Ріці, найбільша з яких дорівнює 2,57 м в діаметрі, були зроблені людськими руками.”

За матеріалами новин: foxnews.com


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: