Деякі види життя можуть існувати в умовах, виявлених на Марсі: дослідження

25.04.2018 0 By Chilli.Pepper

Два нових дослідження, проведених вченими Університету Арканзасу, підтверджують, що деякі види життя здатні вижити у суворих умовах, виявлених на Марсі, повідомляє phys.

enter image description here

©NASA


 

Ребекка Мікол, колишній аспірант у Арканзаському центрі космічних і планетарних наук, яка зараз проводить постдипломні дослідження у Військово-морської дослідницької лабораторії у Вашингтоні, округ Колумбія, і Тім Крав, професор біологічних наук і член-засновник Арканзаського Центру космічних і планетарних наук, провели ці дослідження. Їх робота була опублікована в журналі “Планетарна і космічна наука”.

Мікол і Крав засновували свої дослідження на метаногенах – мікроорганізмах що продукують метан і які зустрічаються на Землі. Метаногени представляють інтерес для вчених, які вивчають можливість життя на Марсі, оскільки там був виявлений метан. На Землі багато з метаногенів можуть вижити у екстремальних умовах, від геотермальних відкладень на морському дні до арктичної вічної мерзлоти. Вчені давно вважають, що метаногени можуть також процвітати на Марсі.

В одному з експериментів дослідники піддали чотири види метаногенів температурним коливанням від мінус 80 і до плюс 22 градусів Цельсія (112 градусів нижче нуля до 71 градуса вище за Фаренгейтом) для 24- і 48-годинних циклів. Три з чотирьох видів вижили після холоду, причому один вид виробив значно більше метану після повернення до нормальної температури його інкубації 55 градусів за Цельсієм (131 градус за Фаренгейтом), ніж до експерименту. “Цикл із заморожуванням-розморожуванням практично не вплинув на зростання цього організму”, – сказала Микол. “Він не помер. Деякі клітини можливо, але, з огляду на кількість виробленого після цього метану, там збереглися метаногени”.

Результати показують, що метаногени можуть виживати на Марсі, в існуючих умовах сьогодні, або, можливо, таких що процвітали там у минулому, коли планета, ймовірно, була більш теплою і вологою, “роблячи їх ідеальними кандидатами на вимерлі або збережені форми життя на Марсі”, – пишуть дослідники.

У другому експерименті Мікол і Крав піддали три види метаногенів впливу атмосферного тиску в 50 і 100 мілібар, діапазон, який міг би існувати нижче поверхні Марсу. Атмосферний тиск на поверхні Марсу становить в середньому близько 7 мілібар, а тиск на рівні моря на Землі становить в середньому 1013 мілібар, або близько 14,7 фунт-сили на квадратний дюйм.

Один з трьох видів в дослідженні активно виріс при 50 миллибар, в той час як два інших пережили ці дії і активно росли знову після експерименту. “Ці експерименти показують, що середовища низького тиску на Марсі не можуть бути смертельними для деяких видів метаногенів і збільшують можливість проживання у підповерхневому середовищі на планеті”, – йдеться в документі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: