CubeSats (NASA) прямує до Марсу

03.06.2018 0 By Chilli.Pepper

NASA стали першими в класі мініатюрних космічних апаратів, відомих як CubeSats, які відкривають новий доступ до космосу, повідомляє новину phys.

Концепція художника про один з Marco CubeSats НАСА. Подвійні MarCOs – перші CubeSats, завершили маневр корекції траєкторії, запускаючи свої двигуни, щоб направити себе до Марсу. © NASA / JPL-Caltech


 

За минулий тиждень два CubeSats, названі MarCO-A і MarCO-B, запустили свої системи двигунів, щоб спрямувати курс до Марсу. Цей процес, що зветься маневром корекції траєкторії, дозволяє космічному кораблю уточнити свій шлях до Марсу після запуску. Обидва CubeSats успішно завершили цей маневр; космічний корабель NASA InSight завершив цей же процес 22 травня.

Пара CubeSats, яка становить місію Mars Cube One (MarCO), стартувала 5 травня, разом з посадковим майданчиком InSight, який направляється щоб здійснити посадку 26 листопада на Червоній планеті. Вони були спроектовані для того, щоб супроводжувати InSight по дорозі на Марс, перенаправляючи дані про InSight, коли він увійде в атмосферу планети і спробує зробити посадку. MarCO-си ніколи не призначалися для збору будь-яких наукових даних; замість цього вони є перевіркою мініатюрних комунікаційних і навігаційних технологій, які можуть прокласти шлях для майбутніх CubeSats, відправлених на інші планети.

Обидва Marco-A і B успішно завершили набір комунікаційних тестів за останні пару тижнів, сказав Джон Бейкер, менеджер програм для планетарних SmallSats в Лабораторії реактивного руху NASA, Пасадена, Каліфорнія. JPL побудував обох MarCO CubeSats і очолює місію.

“Наша найширша мета полягала в тому, щоб продемонструвати, як недорога технологія CubeSat може використовуватися в глибокому космосі вперше”, – сказав Бейкер. “З обома MarCOs-сами на шляху до Марса, ми вже подорожуємо далі, ніж будь-який CubeSat до тепреер”.

У той час як MarCO-A виправив свій курс на Марс відносно гладко, MarCO-B зіткнувся з деякими несподіваними проблемами. Його маневр був меншим через негерметичний клапан, який інженери спостерігають протягом останніх кількох тижнів. Витік створює невеликі зміни траєкторії. Інженери враховували ці підштовхування, так що MarCO-B все ще може виконувати маневр корекції траєкторії. Пройде ще кілька тижнів відстежування, для удосконалення цих підштовхувань, щоб MarCO-B міг спостерігати за InSight у своєму космічному круїзі.

“Ми налаштовані обережно-оптимістично до того, що MarCO-B зможе слідувати за MarCO-A”, – сказав Джоел Краєвські з JPL, менеджер проекту Marco. “Але ми хотіли витратити більше часу, щоб зрозуміти основні проблеми, перш ніж намагатися виконати наступний маневр корекції курсу”.

Як тільки команда MarCO проаналізує дані, вони будуть знати розмір наступних маневрів. Для досягнення Червоної планети буде потрібно ще кілька виправлень курсу.

Якщо CubeSats дійдуть до Марсу, вони спробують передати дані на Землю про посадку InSight. Однак InSight не буде покладатися ні на один з CubeSat для трансляції даних; ця робота ляже на Орбітальний апарат розвідки Марса НАСА.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: