Чи може легалізація зброї гарантувати безпеку для громадян?

18.03.2017 0 By Chilli.Pepper

Українці не відчувають себе захищеними. Чи може легалізація зброї гарантувати безпеку для громадян?



В українському суспільстві вже не перший рік активно обговорюється питання особистої безпеки громадян. За останні три роки українці стали відчувати себе ще менш захищеними, а довіра до правоохоронних органів хоч і дещо покращилася з впровадженням патрульної поліції, в цілому все ще перебуває на критичній межі.

Військові дії на Сході, неконтрольований обіг зброї на мирній території, високий рівень злочинності  та імовірність підриву територіальної цілісності України стали основними факторами, через які все частіше лунають заклики до спрощення правил придбання особистої зброї та декриміналізації її застосування з метою самозахисту.

Подібні настрої у суспільстві підтверджуються і даними незалежної платформи електронної демократії OpinionFirst. Впродовж останніх двох місяців на порталі тривало опитування, в якому взяли участь близько 4000 інтернет-користувачів з усіх регіонів України:

 

  • 66% респондентів висловилися за легалізацію особистої зброї та її вільний продаж;
  • 34% не підтримують вільний доступ до зброї та вважають, що це лише підвищить рівень злочинності.

Як бачимо, існують дві діаметрально протилежні точки зору щодо забезпечення права на особистий захист. Які варіанти вирішення даного питання пропонують небайдужі громадяни?

  1. Прийняти закон для легалізації вогнепальної зброї та боротьби з її нелегальним обігом: Оскільки існує значний ризик збільшення насильства в суспільстві через неконтрольоване завезення зброї із зони АТО, варто посилити перевірки демобілізованих війсьовослужбовців та водночас прийняти закон, який би легалізував придбання, носіння та виористання вогнепальної зброї.

    2. Легалізувати володіння зброєю для захисту приватної власності без права носіння і застосування в громадських місцях:

    Даною ініціативою пропонується обмежити право на носіння зброї, проте дозволити її використання для захисту помешкання та особистого майна.

 

Отож, питання безпеки українців – одне із найважливіших пріоритетів насьогодні. Проблема уже давно потребує більшої уваги із боку громадськості та влади, і суспільство має знайти компромісне рішення!

 


Про ініціативу OpinionFirst 

OpinionFirst – це незалежна платформа електронної демократії, заснована міжнародним фондом DemocracyFirst. В Україні ініціатива стрімко розвивається з 2016 року завдяки підтримці громадських активістів, експертів та лідерів думок із різних сфер суспільного життя. Основний механізм порталу – це онлайн-петиції, опитування та обговорення, які відображають суспільні настрої із актуальних питань. Український сегмент OpinionFirst є одним з найактивніших на платформі: впродовж останніх місяців було зібрано понад 100 000 голосів інтернет-користувачів на підтримку важливих громадських ініціатив.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: