Борис Кушнірук: «Стабілізація – крихка, реформи – хаотичні»

30.04.2015 0 By Chilli.Pepper

Борис Кушнирук фотоВідомий український економіст прокоментував для NEWSSKY низку актуальних питань.

 

Чи можна казати про стабілізацію гривні, фінансового стану уряду та резервів Нацбанку?

Певна стабілізація є,  але вона доволі крихка. На неї тиснутиме, в першу чергу, загроза розширення збройної російської агресії. Ще одним фактором, який впливатиме на стабільність гривні та державних фінансів, є активність та послідовність реформ в економічній та інших сферах. Поки що із цим – суттєві проблеми.

Чи насправді Україна позбавляється газової залежності від Росії?

Диверсифікація постачань газу є важливим фактором, що зменшує залежність від Росії. В той же час казати про остаточне  позбавлення залежності можна буде лише після суттєвого скорочення споживання газу та інших енергоресурсів. Тут у нас величезні завдання та можливості. Лише коли Україна скоротить споживання газу десь до 30 млрд кубів можна буде казати про ліквідацію газової залежності від Росії.

Чи є сенс називати політику уряду реформами, якщо так — чи є ці реформи ринковими, і спрямованими на лібералізацію економіки?

Уряд реформи проводить,  хоча доволі хаотично, до того ж не завжди усвідомлюючи, куди та чому хоче прийти. У зв’язку з цим казати, що всі кроки з реформування призводитимуть до лібералізації економіки, на жаль, не можна.

лео


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: