Байден застерігає Європу від російської енергетичної залежності

25.08.2016 0 By Chilli.Pepper

ГЕЛЬСІНКІ – Віце-президент США Джо Байден застеріг Європу від нового газопроводу, що планується протягти з Росії до Німеччини, заявивши, що це “виглядає досить поганою угодою” для Європи, тому що вона додатково збільшує свою енергетичну залежність від Москви, як повідомляє АР.

байден_Байден заявив у четвер, що це замикання Європи “в більшій мірі на Росії в даний момент … буде фундаментально дестабілізувати Україну”, але підкреслив, що лідери Європейського союзу повинні приймати свої власні рішення з цього питання.

Російський енергетичний гігант Газпром і ЄС, який імпортує третину свого природного газу з Росії, в минулому році погодився на новий трубопровід, щоб проходитиме паралельно існуючого подвійного трубопроводу Nord Stream 1, який прокладено по дну Балтійського моря.

Після переговорів з прем’єр-міністром Швеції Стефаном Левеном в Стокгольмі, Байден повідомив журналістам, що російський газ “може і повинен бути” частиною європейського ринку. “Але цей ринок повинен бути відкритим і повинен бути конкурентоспроможним. Кожен повинен грати за правилами».

Новий газопровід Nord Stream обходить і Україну, і Словаччину, традиційні транзитні країни для поставок закачуваних Газпромом, позбавляючи їх істотних транзитних зборів, а також цінових війн між Росією і Україною, що перервали поставки до ЄС в минулому.

Вочевидь із посиланням на Росію, Байден сказав: “Жодна країна не повинна мати можливість використовувати енергію в якості зброї … нав’язуючи політику іншим країнам”.

Поїздка Байдена в Швецію прийшла наприкінці триденного туру в програмі якого він також відвідав Латвію і Туреччину.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: