Мельков: Смерть Бориса Нємцова можливо поєднає російську опозицію

14.03.2015 0 By Chilli.Pepper

10888280_10152546446831762_1110009532_n
У спілкуванні з Андрієм Мельковим – професором, доктором теологічних наук, Президентом інституту сучасних гуманітарних досліджень (м. Москва, Росія), про смерть Бориса Нємцова, російсько-українські стосунки та Надію Савченко.

Доброго дня!

Вбивство Бориса Нємцова викликало шквал емоцій по всьому світу, це топ-новина цього тижня. Як  в Росії народ відреагував на смерть опозиційного політика?

Вбивство Бориса Нємцова глибоко шокувало людей. Я і сам не міг відразу повірити в те, що сталося. Для багатьох людей Нємцов був великим авторитетом. Всіх нас осягнула важка втрата. Ця подія сталася пізно ввечері, тому новина про вбивство Нємцова буквально підірвала нічний Фейсбук. Через декілька годин було прийнято рішення відмінити намічений на 1 березня антикризовий Марш на околиці Москви в районі Мар’їно і провести замість нього Марш пам’яті Бориса Нємцова в центрі столиці. І тоді багато людей, що не планували йти на антикризовий Марш, твердо вирішили прийти на цю акцію пам’яті Бориса Нємцова. Серед них було і немало моїх друзів і знайомих. Місце вбивства політика – міст через річку біля Кремля – все було засипано квітами. Їх приносили люди, які таким чином побажали вшанувати пам’ять Бориса Нємцова. Окрім Москви, траурні акції пройшли в різних містах Росії.

марш-Немцова1Марш пам’яті Бориса Нємцова зібрав тисячі людей, та Він був присвячений не лише Йому, але й Надії Савченко та багатьом іншим проблемам. Як ви думаєте це пробудження Росії?

Попри те, що ця акція була присвячена пам’яті Бориса Нємцова і вимоги, які були заплановані для проведення антикризового Маршу, не висувалися, все невдоволення суспільства на те, що відбувається в країні, виплеснулося назовні. Була сформована окрема колона на підтримку Надії Савченко. В цій колоні йшли громадяни з українськими і російськими прапорами. Взагалі, сусідство російських та українських прапорів на такій численній ході спостерігалося мало не вперше з початку 90-х років. Саме тоді на хвилі демократичних перетворень російські та українські демократи об’єднали свої зусилля в боротьбі за свободу і незалежність від тоталітарної системи. Сьогодні знову все це повторюється. Ще показовий той факт, що тепер на прокремлівських та провладних акціях практично не зустрічаються російські триколори, їх замінили георгіївські стрічки всіляких розмірів і форм. Тому російський триколор знову стає символом демократичної Росії, символом опору авторитаризму та диктатурі.

марш-Немцова2Який формат матиме опозиція в РФ після смерті Нємцова і хто її очолить?

Важко сказати, яким буде цей формат. Уся проблема російської опозиції полягає в тому, що вона не мала і не має загального лідера. Опозиція роз’єднана. Борис Нємцов був дуже важливою і сильною фігурою, але не був безумовним лідером опозиції. Можливо, ця трагедія, смерть Нємцова сприяє об’єднанню опозиційних сил і висуненню сильного лідера.

Сьогодні Кремль вбачає у вбивстві Бориса Нємцова «український слід» або висуває десятки різних версій. Чи не думаєте Ви що це лише відхилення від істинного шляху розслідування?

Я не є слідчим, не є працівником правоохоронних органів, тому не можу робити які-небудь заяви із цього приводу. Можу лише сказати, що, на мою думку, справжні вбивці та замовники ніколи не будуть знайдені. Це політичне вбивство, дуже масштабне, цинічне і гучне. Тому, очевидно, що за ним стоять дуже впливові сили. Зараз певним кругам дуже вигідно перекладати відповідальність на Україну, Європу, США, ісламський фундаменталізм. Але це – чисте політиканство та популізм, спрямовані на подальше підвищення в російському суспільстві градуса агресії і нетерпимості. В цьому сенсі, вбивство Нємцова дуже вигідне тим, хто прагне створити в Росії атмосферу загального страху і смутку, щоб змусити всіх незгодних припинити опір і замовкнути.

марш-Немцова3Санкції запровадженні Заходом проти Росії призводять до мільярдних втрат кожного дня для російської економіки. Чи можливий варіант, що Путін піде на поступки і відмовиться від Донбасу?

Я вважаю, що основна мета цієї війни, не Донбас, а вся Україна. Річ у тому, що російські еліти досі вважають Україну бунтівною колонією, яку треба утихомирити будь-яким шляхом, у тому числі і озброєним. Тому, зупинити війну на Донбасі може тільки зміна відношення російських еліт до українського питання. По суті, українське питання залишається невирішеним ще з часів Російської Імперії, вже майже 150 років. Тільки тоді, коли в Росії настане загальне розуміння того, що Україна є незалежною, суверенною державою, що має власну мову, літературу, культуру і мистецтво, ми зможемо з упевненістю сказати, що загроза військового рішення проблеми минула.

марш-Немцова4Останні опитування свідчать про посилення неприязні між українським та російським народами. Та рано чи пізно війна закінчиться і стосунки доведеться відновлювати, які Ви бачити шляхи відновлення стосунків між нашими народами?

Проблему стосунків між народами можуть вирішити тільки самі народи. Ні політики, ні військові, ні навіть дипломати цю проблему не розв’яжуть. У кожного з нас є родичі і друзі по обидві сторони кордону. Ця криза та війна завдали найсильнішого удару по стосунках навіть між близькими людьми. Рідні люди тепер перестали спілкуватися, вважають один одного бандерівцями, фашистами, колорадами, ватниками. Це велика трагедія. Від цього мені, наприклад, дуже боляче. Я вважаю, що необхідно задіяти сили громадської дипломатії, політику малих справ. Необхідно зберігати і розвивати наукові, освітні, культурні зв’язки між Росією та Україною. Навіть у цих важких умовах. Я знаю, що це можливо на власному прикладі, на прикладі взаємодії з творчою інтелігенцією, громадськими активістами і релігійними діячами Росії та України. В наших силах зберегти добрі стосунки між народами, в наших силах їх поліпшити, незважаючи на війну і нав’язування суспільству через агресивну пропаганду неправдивих стереотипів та ідеологічних штампів.

Надія Савченко і ще багато українців є в’язнями совісті. Для чого Росії утримувати Савченко – це ж зайвий раз б’є по її зовнішньополітичній репутації?

Надія Савченко є політичним заручником. Дуже погано, що з нею так чинить російська влада, абсолютно не розуміючи, що діяти старими методами в нових умовах непродуктивно і згубно, передусім, для самої цієї влади. На жаль, 23 роки російська зовнішня політика і дипломатія абсолютно не займалися українською проблематикою. Як вже говорилося вище, російські еліти вважають Україну бунтівною частиною Росії. Тому всі ці роки процес становлення українського суспільства, розвитку української нації в Росії не сприймався серйозно. Коли стався Євромайдан, і перемогла Революція Гідності – це стало одкровенням для російської влади. Був введений в дію план по дестабілізації ситуації в Україні, трагічні наслідки якого ми досі відчуваємо. Коли захопили Савченко, то не врахували того, що вона – типовий представник сформованої української нації, яку неможливо зломити загрозами, ув’язненням та насильством. Було завдано потужного удару по іміджу Росії, жодної мети не досягнуто, а герой України Надія Савченко своєю залізною волею і непохитністю, вже самостійно перемогла увесь російський апарат примусу та пригнічення.

І на кінець – що б Ви хотіли побажати українському і російському народам?

В першу чергу, я хочу побажати нашим народам миру. Справжнього мирного неба, мирного життя, щоб ніхто не помирав на війні, щоб раділи діти, а жінки не плакали, щоб люди похилого віку прожили гідну старість, і щоб політики працювали на благо людей. Ми всі дуже жадаємо миру, і нам усім набридла війна. Я дуже вірю в те, що рано чи пізно восторжествує Нова Росія, яка буде з повагою і на рівних відноситися до України. Я дуже вірю в те, що в сім’ї європейських народів і українці, і росіяни займуть гідне місце, я вірю в те, що ми всі разом берегтимемо європейські цінності та власну самобутність. Щоб цей день настав нам треба багато працювати, але у нас є такий шанс, важливо його не упустити.

Слава героям України! Слава вільній Росії!

Дякую за спілкування!

Микола Франко

Джерело: polisjournal


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: