5 простих способів уповільнити старіння і залишатися молодим

02.01.2018 0 By Chilli.Pepper

Старіння – це, в основному, пошкодження хромосом. Ось що виявила біолог Елізабет Блекберн, нагороджена Нобелівською премією, коли почала вивчати світ невидимих ниткоподібних клітинних пасм, які несуть наш генетичний код.

Теломери (білі), є структурами на кінчиках хромосом (сині). © NIH

 

“Це надмірне скорочення теломер (кінцеві ділянки хромосом [вікі]), яке змушує нас відчувати і бачити ознаки старіння”, – сказала Блекберн в розмові TED за квітень 2017 року. “Вони посилають сигнал. Час померати”.

Ось кілька речей, запропонованих Блекберн, доступні для виконання будь-якою людиною, що бажає зберегти свої теломери довгими. Хоча ці поради не змусять вас жити вічно, вони можуть допомогти вашому “діапазону здоров’я” – кількістю щасливих років життя і без хвороб.

 

Керуйте своїм стресом.

© Shutterstock

 

Чим більше хронічно ми напружені, тим коротші наші теломери. Блекберн проводила дослідження, сфокусоване на матерях, які доглядають за дітьми з аутизмом та іншими хронічними станами, і виявила, що мами, які були більш стійкі до стресу – тобто сприймали їх положення як проблему, а не щось безнадійне чи пригнічуюче, утримували свої теломери довгими.

“Ставлення має значення, – сказала Блекберн, – якщо ви зазвичай бачите щось стресове, як виклик або проблему, яку потрібно вирішувати, тоді кров тече до вашого серця і вашому мозку, і ви відчуваєте короткий, але енергійний сплеск кортизолу”.

 

Медитуйте

© Edgard Garrido/Reuters

 

У разі, якщо ви недостатньо чули про те, наскільки корисною може бути медитація, ось ще один спосіб, що може допомогти, виявлений дослідниками: члени сім’ї, які медитували всього 12 хвилин в день, протягом двох місяців, піклуючись про родича з деменцією, покращували збереження своїх теломер.

 

Інвестуйте в навколишні, сусідські спільноти.

Маленькі діти грають в регбі-лігу в селі Тубусерея 4 листопада 2017 року Папуа-Нової Гвінеї. © Bradley Kanaris / Getty Images

 

“Емоційна зневага, схильність до насильства, знущання і расизм впливають на ваші теломери, і наслідки довгострокові”, – сказала Блекберн.

Але дружні, згуртовані спільноти можуть бути корисні для здоров’я теломер.

 

Виходьте заміж, одружитеся і підтримуйте довічну дружбу.

© Reuters: Eric Gaillard

 

У дослідженні, проведеному в 2013 році, у 298 дорослих, у віці від 65 до 74 років, в учасників, які були одружені, були довші теломери.

За словами Блекберн, довгострокова дружба також може допомогти здоров’ю теломер.

 

Робіть гроші.

© Matt Cardy/Getty Images

 

За гроші не можна купити любов, але, мабуть, за їх опосередкованою допомогою можна купити довші хромосоми.

У тому ж дослідженні, в якому вказувалося на переваги шлюбу, також повідомлялося, що високий дохід пов’язаний з більш довгими теломерами. Це можливо пов’язано з тим, що високий дохід знімає певні стреси.

Джерело


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: