$100 мільярдів Путіна як викуп за Крим?

10.07.2015 0 By blacklight
Путин торгует воздухом

Путин торгует воздухом

Медіями поповзли чутки, ніби Путін пропонує Києву “відступні” за Крим у розмірі $100 млрд у якихось вигаданих ним самим “боргах” — адже відомо, що ця людина живе у вигаданому паралельному світі. Попри засадничу неприйнятність цієї пропозиції, виникає питання, а звідки Москва взагалі взяти такі гроші, крім фантазійних “боргів”?

Поглянемо лише на події останнього тижня.

Колишній спонсор путінського режиму Сергій Пугачов подає позов проти російських державних структур на суму в $15 млрд. Звісно, і сам Пугачов не “білий і пухнастий”, але точно знає, де і що лежить і вправно ховається від російських гангстерів у погонах. Але успіх “Юкосу” надихнув багатьох, як і перші серйозні арешти російської власності в країнах Європи та США.

У Румунії заарештовано власність Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda”. Розслідується справа про нанесення шкоди на суму в €2 млрд.

Під загрозою опинилися активи “МТС” та “Вимпелкому” в США, де розслідується відмивання хабарів від цих фірм, отриманих циновниками однієї центральноазіатської країни — поки що ціна питання дорівнює $300 млн.

“Газпром” розриває угоду з італійською фірмою Saipem щодо будівництва першої нитки морського газопроводу “Турецький потік”, перспективи якого перетворилися на дуже сумнівні. Витрачено €1 млрд, а ще треба заплатити $300 млн неустойки.

Це не рахуючи провисання проектів “Росатому” щодо будівництва АЕС в Аккую (застигла кредитна лінія в $17 млрд) і загального провалу щодо турецького та південноєвропейського напряму (витрачено $5 млрд)

$212 млн розікрадено колишнім керівництвом “Государственного космического научно-производственного центра им. М.В. Хруничева” (ГКНПЦ “Хруничева”). Відтак на будівництві “Протонів” та “Ангари” помітно “заощаджували”, звідси і серія аварій.

Виявилося, що в Северодвинську, а саме в ОАО “Центр судоремонта “Звездочка” на індійську субмарину «Синдуракшак» ставилося контрафактне обладнання. Розмір шкоди та судових позовів від Індії лише встановлюється.

Лише $400 млн (за нинішнім курсом рубля) розікрадено, як показує розслідування — на незавершенному будівництві космодрому “Східний”. Загальний кошторис будівництва, розпочатого у 2007 році — біля $1 млрд.

Також, російські силові відомства почали — з політичних міркувань, а саме курсу на знищення потенційної опозиції у верхівці — громити такі корпорації як “Роснано” та “Хеліпорти Росії”.

Нарешті, маємо позов “Ощадбанку” проти Росії на 15 млрд гривень — цікаво, за яким курсом? За нинішім, це $680 млн. Сума аналогічного позову “Приватбанку” не розкривається.

Отже, лише за цей тиждень Росія в особі держави та підконтрольних ій компаній зафіксовує прямі втрати в об’ємі $5 млрд 222 млн і додаткові перспективні втрати у розмірі в $35,6 млрд

Причому обрії російської економіки, на тлі ініційованого Кремлем військового конфлікту та ізоляції — сумні, виробництво нарощує темпи скорочення, а “розконсервація” Ірану та експортного потенціалу США не обіцяють колишній енергетичній наддержаві навіть мінімальної стабільності у найближчі роки.

Відтак, неплатоспроможний Володимир Путін з Москви може помістити свої пропозиції прямесенько у власне джерело того духовного газу, яким він уже 15 років отруюює Європу і весь світ.

Максим Михайленко


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: